TÜİK enflasyonu ne zaman açıklayacak? TCMB kur, enflasyon ve faiz beklentilerini açıkladı!
Memur, emekli, asgari ücret ve kira artışlarındaki artışları belirleyen enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak. TCMB Piyasa Katılımcı Anketi’ne göre enflasyon, döviz ve altın beklentileri belli oldu. Peki yıl sonunda enflasyon yüzde kaç olacak?
MAYIS ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Türkiye İstatistik Kurumu her ayın 3’ünde Mayıs ayı enflasyon verilerini açıklıyor. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının da 3 Haziran’da açıklanması bekleniyordu. Ancak 3 Haziran’ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle enflasyon oranları 5 Haziran Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacaktır.
Yıllık TÜFE Beklentilerindeki Gelişmeler (%) 2023 yılı Mayıs ayı Piyasa Katılımcı Anketi, reel sektör ve finans departmanı temsilcileri ve profesyonellerinden oluşan 39 katılımcı tarafından yanıtlandı ve katılımcıların yanıtları eklenerek sonuçlar değerlendirildi (Tablo 1). Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,77 iken bu anket döneminde yüzde 37,17 oldu. 12 aylık TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 31,02 iken bu anket döneminde yüzde 29,84 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise birebir anket döngülerinde sırasıyla yüzde 17,54 ve yüzde 17,74 olarak gerçekleşti.
MERKEZ BANKASI FAİZ BEKLENTİLERİ
BİST Repo ve Ters Repo Piyasası’nda katılımcıların cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 8,73 iken bu anket döneminde yüzde 9,21 oldu. Bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de cari ay sonu TCMB bir hafta vadeli repo faiz oranı beklentisi yüzde 8,50 oldu.
DÖVİZ KURU BEKLENTİLERİ
Bir önceki anket döneminde katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (USD/TL) beklentisi 23,15 TL iken bu anket döneminde 23,09 TL oldu. 12 ay sonrası kur beklentisi bir önceki anket döneminde 24,08 TL iken bu anket döneminde 24,61 TL olarak gerçekleşti.
ENFLASYON NİSAN AYINDA NE KADAR OLDU?
TÜİK, Nisan 2023 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; Tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) değişim Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve 12 aylık ortalamalar. 67.20 idi.
TÜFE’de yıllık değişime bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana küme yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Geçen yılın aynı ayına göre artışın en fazla olduğu ana küme yüzde 66,62 ile sağlık oldu. Ana harcama kümelerinin prestijiyle konut, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,47 azaldı. Bir önceki aya göre en fazla artış gösteren ana küme yüzde 5,93 ile iletişim oldu.