Birincisi, yabancı kuruluşların seçim sonrası beklentilerine ilişkin yayımladıkları raporlar döviz piyasasına hakim oldu. Fısıltı gazetesiyle ‘dalgalı borsa’ telaffuzu ve Merkez Bankası’nın Kapalıçarşı’da da görüldüğü haberi, gözlerin ‘istenmeyen’e çevrilmesine neden oldu. TCMB sessiz kalırken, bankaların alım/satım marjlarını açma talimatı, İletişim’in Çarşı Mahallesi’nde Merkez olmadığına dair yaptığı açıklama talebi artırdı, bu çabayı azaltmak için ortaya atıldı. Vatandaşların hassas noktası olan 2018 yazı ve 2021 sonu dolar/TL ataklarının hafızalarının taze olması ve sonrasında enflasyonun yarattığı koruma içgüdüsü ile yatırım bilincinin gelişmiş olması. Pandemi, dövize dikkat çekiyor. Uzmanlar, Kapalıçarşı’da neler olup bittiğini ve seçim sonrası doların ne kadar yükselmesinin beklendiğini bayram sonrası ile seçim arasında yorumladı.
Günlerdir uğraştığımız tek bir soru var: Seçimden sonra dolar yükselir mi?
“Türkler, TL bozdurmak ve döviz almak için Çarşı’ya akın ediyor” diyen Bloomberg, “İstanbul Kapalıçarşı’da paralel kurlar ortaya çıkıyor” dedi.
TCMB, 2001 krizinden sonra “dalgalı kur rejimi”ni benimseyerek TL aleyhine dört unsurun taraf tuttuğunu, bunların serbest piyasa koşullarında oluştuğunu ve “ötesinin ötesine müdahale etmeyeceğini” taahhüt etmektedir. “.
“Kapalı Çarşı’da Neden Farklı Para Birimleri Var?” Soruyu yanıtlayan Mahfi Eğilmez, önce “Dolarizasyon”u açıklıyor.
Önde gelen iktisatçılardan Fatih Özatay, “Kapalıçarşı’da yükselen kur” başlıklı yazısında “Yeni krizlere tüm hızıyla ilerliyoruz” değerlendirmesini yapıyor.
Tecrübeli iktisat muhabiri Servet Yıldırım, Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle başladığı analizinde aynı durumun döviz kurlarında da yaşanmaya başladığını belirtiyor.